Οι ισομετρικές ασκήσεις

Άσκηθείτε σε ακινησία, δηλαδή περί των επιπτώσεων της ισομετρικής εξάσκησης

Στον κόσμο του αθλητισμού δεν υπάρχει τίποτα απλούστερο από την ισομετρική εξάσκηση. Δεν χρειαζόμαστε κάποιον εξοπλισμό ή ακόμα και αθλητική στολή. Μπορούμε να εξασκηθούμε σε οποιαδήποτε στάση, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και οπουδήποτε. Το αποτέλεσμα; Μεγαλύτερη αντοχή και αποτελεσματικότερη μυική δόμηση.

Οι ισομετρικές ασκήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά το τέντωμα των μυών άνευ αλλαγής του μήκους τους. Στην πράξη, έχει να κάνει με την εξάσκηση των μυών του σώματος χωρίς την εκτέλεση κινήσεων – η αντίσταση που προσδίνεται στους μύς επαρκεί ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι ισομετρικές ασκήσεις

Παράδειγμα.

Στηριζόμαστε με τα χέρια στον τοίχο και τεντώνουμε τους μύς των βραχιόνων σαν να θέλαμε να τον μετακινήσουμε. Δεν κάνουμε καμμία κίνηση, μιας και ο τοίχος μας αντιστέκεται. Όλες οι προσπάθειες βασίζονται αποκλειστικά στην ένταση των μυών. Οι μύς πρέπει να  μεταβαίνουν από κατάσταση εντάσεως σε κατάσταση χαλαρώσεως, εναλλάξ – σε αρκετές σειρές επαναλήψεων.

Η παραπάνω άσκηση αναπτύσσει τους μύς των χεριών και του θώρακα, αλλά μέσω της ισομετρικής γυμναστικής μπορούμε να δουλέψουμε επάνω σε οποιαδήποτε μυϊκή ομάδα. Οι ισομετρικές συστολές, στις οποίες βασίζεται αυτού του είδους η άσκηση, αποτελεί ένα μόνιμο στοιχείο της εκπαίδευσης των επαγγελματιών αθλητών. Αποτελούν αυτές επίσης την  βάση για ασκήσεις αποκατάστασης, εξουδετερώνουν τα ελαττώματα της στάσης του σώματος και δρουν αναλγητικά κατά την γέννα. Επιπλέον, δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των μυών και στην διαμόρφωση του σωματότυπου – το κορμί γίνεται χάρη σε αυτές τις ασκήσεις ισχυρότερο και λεπτότερο.

Οι ισομετρικές ασκήσεις

Οι ισομετρικές ασκήσεις και το κτίσιμο των μυών

Η ισομετρική εκπαίδευση δεν αποκλείει άλλες μορφές σωματικής άσκησης. Αντίθετα – μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ως μέρος της προθέρμανσης πριν από άλλες προπονήσεις δύναμης ή ως „πρόσθετες ασκήσεις” μετά από την ολοκλήρωση των προβλεπομένων. Οι ορθώς εκτελούμενες πιέσεις κάνουν την οικοδόμηση των μυών πιο αποτελεσματική και σωστότερη. Μια ενιαία ισομετρική εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες ασκήσεις για την ενίσχυση της ίδιας μυϊκής ομάδας. Μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις σε όρθια στάση, καθιστοί ή ξαπλωμένοι. Υποστηρίζουμε το τέντωμα των μυών σφίγγοντας τις γροθιές, προσπαθώντας να σκίσουμε ή να σπρώξουμε κάτι ή κρατώντας το σώμα σε μια θέση (π.χ. άσκηση „καρεκλάκι”).

Μια τέτοια προσπάθεια, αν και στατική και όχι ιδιαίτερα κοπιαστική, βοηθά στην ρεαλιστική ενίσχυση των μυών, ενώ υποστηρίζει και την ανάπτυξή τους. Κατά την διάρκεια της άσκησης, πρέπει να θυμόμαστε να αναπνέουμε. Κατά την συστολή ενδέχεται, ως φυσικό αντανακλαστικό, να μας τυχαίνει να κρατάμε την αναπνοή μας – εδώ η εργασία μας πρέπει όμως να υποστηρίζεται από μετρική, τακτική αναπνοή. Η ίδια η εξάσκηση μπορεί να είναι σύντομη. Οι μεμονωμένες ισομετρικές συστολές θα πρέπει να διαρκούν 3-6 δευτερόλεπτα.

Sending
User Rating 5 (1 vote)

Έλαβε γνώσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πρακτικής εργάστηκε τόσο σε νοσοκομεία όσο και σε ιδιωτικές κλινικές και γυμναστήρια. Διευρύνει τις γνώσεις του στον τομέα της ιατρικής και της διατροφής συμμετέχοντας σε συνέδρια, συμπόσια και εργαστήρια διατροφής. Κάθε πρόγραμμα διατροφής που αναπτύσσεται από αυτόν προσαρμόζεται ξεχωριστά στις ανάγκες και τις προσδοκίες του πελάτη. Ειδικεύεται στην αποτροπή του εφέ yo-yo.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπο

Επιβεβαιώστε ότι αποδέχεστε την Πολιτική απορρήτου μας. Πολιτική Απορρήτου